Poluarea are un impact dezastruos în oceane: ce au descoperit cercetătorii

de: Ozana Mazilu
12 09. 2020

Oamenii de știință au descoperit recent o nouă victimă a schimbărilor climatice și a poluării: un rechin din specia „Blackmouth Catshark”, care are dinții, pielea și alte părți ale corpului dizolvate din cauza  apei contaminate în care își face veacul.

Este prima dată când oamenii de știință au văzut astfel de daune aduse mediului înconjurator, asupra unui rechin, conform The Evening Standard. Echipa de oameni de știință de la Universitatea din Cagliari nu este exact sigur ce factor a provocat degradarea – ar fi putut fi acidificarea oceanelor legate de schimbările climatice, poluarea chimică sau ambele – dar este un semnal de alarmă destul de grav al distrugerii pe care activitatea umană o provoacă asupra ecosistemului oceanic.

Din fericire, rechinul a reușit să supraviețuiască sau cel puțin a reușit până în iulie anul trecut, când a fost prins de pescarii comerciali și a fost predat imediat oamenilor de știință pentru studiu.

Poluarea și schimbările climatice atacă drastic creaturile marine și nu numai

„Nu este clar modul în care poluarea are impact asupra comportamentului, fiziologiei sau ecologiei acestui tip de rechin”, se arată în studiul cercetătorilor.

Echipa se aștepta ca daunele atât de mari ale pielii și dinților rechinului să fie fatale. Dar au găsit 14 creaturi de mare diferite în interiorul stomacului său, potrivit cercetărilor publicate în Journal of Fish Biology. Acest lucru sugerează că rechinul a fost în continuare capabil să vâneze și să înghită prada întreagă, deoarece dinții i se dizolvau complet. Rechinul avea o culoare gălbuie-palidă peste tot, cu excepția ochilor, a abdomenului și a branhiilor, care erau singurele locuri de pe corpul său găsite cu pigment.

Acest rechin este primul cunoscut științei cu un nivel atât de mare de dăunare a pielii și dinților, dar oamenii de știință știu de mult timp că acidificarea oceanelor dăunează populațiilor de rechini. De fapt, cercetările anterioare au descoperit că petrecerea a doar nouă săptămâni în apă acidă a dus la dizolvarea a nouă procente din denticulele unui rechin.